SAGT OM MAKTTRILOGINUr 1MiljonBoktips.se publicerad 2 februari 2022:

Trevligt med en recension på Vanmakts första version, då den var på 600 sidor.

”Våld i nära relationer” brukar det kallas på ett kliniskt och avskalat sätt när man pratar om rå misshandel/våldtäkt/förtryck. Där en man (ja, jag vet att det finns kvinnor som slår) våldför sig på sin partner som han, om inte inför Gud lovat att älska i nöd och lust, i alla fall gjort det troligt att de tillsammans skall leva ett någorlunda drägligt liv. Det är inte ett ämne som låter sig avhandlas i en kort pamflett. Och det gör inte Lourdes Daza-Gillman heller när hon initierat och detaljerat guidar oss genom ämnet i sin nästan 600 sidor långa kriminalromanen.

Bokens centralgestalt är den ordentligt störde Börge som på ett tidigt stadium plockas in av polisen för att på ett rått och bestialiskt vis ha misshandlat sin hustru till döds. Det råder egentligen aldrig någon tvekan om att det är Börge som, mot sitt nekande, har utfört dådet. Även om Börge, eller rättare sagt hans handlingar, är centrala i boken så är det kriminalpolisduon Sanna och Kalle som skall genomföra utredningen. En utredning som bara växer och växer. Det är inte första gången som Börge slagit sin hustru eller andra kvinnor. Vi blir bjudna på en resa med de mest makabra uttryck för en sjuk mans behov av att dominera, härska och krossa kvinnor. Och det hat som det i sin tur föder hos andra människor. Sanna har bittra erfarenheter av familjevåld i sin egen uppväxt vilket bidrar till hennes engagemang och outtröttliga sökande efter sanningen.

All bevisning pekar mot Börge men … Daza-Gillman planterar skickligt ut sidospår vilket gör att man följer utvecklingen med en känsla av att allt inte stämmer. Och det gör det inte heller. Där finns Börges alla offer och anhöriga, där finns tidigare fruar, också offer, och där finns Börges far. Boken hade kanske tjänat på en kraftigare redigering med något färre sidospår men spänningen hålls hela tiden vid liv och det var mycket svårt att lägga ifrån sig boken.

Är Börge då den typiske svenske hustrumisshandlaren? I Sverige anmäls det över 20.000 (sic) fall där kvinnor misshandlats av sina män och då vågar man knappt tänka på hur många fall som INTE anmäls. Självklart är inte dessa män så sjuka och snedvridna som Börge men, säkert är det samma drivkrafter. Att skriva en bok på sitt eget modersmål är som alla förstår inte det lättaste. Att Lourdes Daza-Gilllman skriver på ett språk som hon lärt sig som vuxen märks vid några tillfällen men genomgående är språket rikt och vackert. Hon är en författare som säkerligen kommer att låta tala om sig igen.
Ur Deckarlogg:
Lourdes Gaza-Gillman – argast i sin genre

”Tribunalen” heter den nya thrillern/deckaren/polisromanen (LDG Förlag), som precis anlände till Deckarlogg, av Lourdes Gaza-Gillman.

Ännu en kvinnlig svensk hämnddeckare? Det skulle jag tro. Ja, jag har inte börjat läsa ännu. Men så har hennes tre föregående romaner ”Vanmakt”, ”Verkan” och Vanvett” varit.

Kanske är hon också den bästa författaren av kvinnliga svenska hämndeckare? Inte möjligt alls. Återkommer när jag läst hennes nya.

Och medan jag läser – här följer den recension jag skrev av hennes förra bok.

Lourdes Daza-Gillman Vanvett
(LDG Förlag)


Ilska är drivkraften bakom Lourdes Daza-Gillmans polisromaner och kvinnothrillers.

I ”Vanvett”, där polisen Sanna återkommer för tredje gången, har både författaren och huvudpersonen blivit än mer ilskna. Ämne: kvinnohandel och prostitution.
Några unga kvinnor, som tagit det drastiska steget att infiltrera en traffickingorganisation, försvinner. Och hittas mördade.

Bland de försvunna finns en vän till Sanna.

Daza-Gillman skriver med en sådan intensitet att jag måste lägga ifrån mig boken och hämta andan. För det hon skildrar är vidrigt.

Lorenna G. recension på Boktipset
VANMAKT: "Spännande och viktig!
Vanmakt är en gripande berättelse från första sidan. Läsaren tas med på en resa inte bara om ett mord på en kvinna på Djursholm, utan också på en resa som beskriver en verklighet för många utsatta kvinnor idag. Det är en berättelse om våld i vardagen, om kvinnlig hämnd, om de dolda offren, om ungdomars uppror med hjälp av social media och traditionella protester. Vi får också på nära håll följa polisinsatsen och de många utmaningar de möter.

Det är en målande berättelse som verkar vara ordentligt researchad, ett rikt persongalleri som väcker både sympati och andra känslor. Boken är hela 600 sidor, men jag kunde inte lägga ner den och sträckläste hela på en helg.

Rekommenderar! "
Margarita Salamunović
”Jag har läst den sista boken i Lourdes Daza-Gillmans Makttrilogi. Grattis Lourdes för de mycket spännande, väl skrivna böcker, som håller dramatiken och intresset till sista sidan! Du beskriver så bra de intressanta karaktärer i dina böcker som har lidit många bakslag i sina liv och att det har gjort de starka.”

Om Verkan, Rudolf Stanford
Verklighetsförankrat kriminaldrama
"Kort sagt, ett starkt kriminaldrama om människors utsatthet. Lourdes Daza-Gillman lyckas återigen fläta in aktuella samhällsproblem i skönlitteratur. Nu vill jag läsa mer av författaren!"
Ur Deckarlogg:
"Daza-Gillman skriver med en sådan intensitet att jag måste lägga ifrån mig boken och hämta andan. För det hon skildrar är vidrigt…”
Deckarlogg: Recension på Deckarlogg

Maria Bielke von Sydow
VANMAKT: "Jag vill verkligen rekommendera Lourdes Daza-Gillmans 'Vanmakt' - Lourdes är väldigt kunnig om feminism, samhällsfrågor och romanskrivande - Längtar ni efter en tjock och härlig kriminalhistoria så är det definitivt läge att läsa Lourdes Daza-Gillmans Vanmakt."

Borås Tidningen – Kultur & Nöje.
Kulturjournalisten Bengt Eriksson.


VERKAN: ”Hämnddrama med nyanser

Av alla deckarförfattare i Sverige med eget förlag måste Lourdes Daza-Gillman vara en av de mest lovande. Hon skriver med stor pondus: hennes starka engagemang pulserar också genom den andra polisromanen om kollegerna Sanna och Kalle vid Stockholmskriminalen.

Deras utredning gäller en seriemördare som våldtar, torterar och avlivar den ena mannen efter den andra. Ännu en kvinnlig hämnddeckare? Nej, så enkelt är det inte. Här finns fler nyanser, ett samvete som tvekar och tvivlar. Mördaren benämns dessutom ”hen”. Våghalsigt gjort – men det fungerar, när man vant sig. (…)”

Så här skriver Björn Amby om Vanmakt:

http://iskugganavenbok.wordpress.com/2013/10/21/bokrecension-vanmakt-av-lourdes-daza-gillman-eget-forlag-2013/

LitteraturMagazinets recension av Vanmakt

Riktigt lovande deckardebut om kvinnovåldet - LitteraturMagazinets recension av Vanmakt, Lourdes Daza-Gillman http://www.litteraturmagazinet.se/lourdes-daza-gillman/vanmakt/recension/viola-kondracki

Stefan Dahlberg

”LÄS nya författaren Lourdes Daza-Gillman första kriminalroman "Vanmakt". En MYCKET BRA BOK. Stor glädje att läsa en så välskriven, djup, nyanserad, varierande & fängslande bok. Mycket hög kvalitet. Läs "Vanmakt" & du får många spännande & intressanta timmar.

Bok- & Musikälskaren Stefan Dahlberg”

Hanna B.
”Nu har jag läst klart din bok Verkan och jag måste säga att den var en riktigt mörk thriller. Så fängslande att jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Jag är helt tagen! Jag väntar med spänning på din nästa.”


Kulturjournalisten Bengt Eriksson på 

VANMAKT: "... en kvinnoroman, författad med driv, känsla och kraft, ja, med en sådan ilska att det blir omöjligt att hålla berättelsen ifrån sig ..."

Så här skriver "Sverige 3.0"

VANMAKT: Det finns vissa människor som redan vid första mötet berättar saker med hela sitt väsen. De väcker din nyfikenhet med sin existens...http://sverigetrepunktnoll.com/blogg/1799/

Odd Zschiedrich

VANMAKT: "Din bok är en viktig skildring av ett allvarligt samhällsproblem ...

Varmt tack för läsupplevelsen jag fick av din bok ”Vanmakt”. Jag är mycket imponerad av ditt sätt att skriva med tanke på att det är en debutbok. Din bok är en viktig skildring av ett allvarligt samhällsproblem, där du initierat beskriver många kvinnors fruktansvärda situationer. Att denna rapport, från en av de mörkare sidorna av vår vardag, sedan även har thrillerns form gör den verkligen inte sämre. Det är spännande att följa det polisiära utredningsarbetet, vars detaljer du dessutom verkar veta i stort sett allt om. Såväl handlingen som ditt njutbara språk driver på läsningen så att man nästan får bromsa sig själv för att inte gå för fort fram. Dina iakttagelser och beskrivningar vid sidan om själva händelseförloppet, t.ex. de nyanserade personporträtten, ger en god psykologisk bakgrund. Om den mänskliga naturen tycks du veta en hel del. Det är kul att höra att du redan skriver på en ny bok för man vill gärna var med vid fler tillfällen när Sanna Johansson, Kalle Karlsson och alla de andra på enheten ger sig i kast med nya uppdrag.
Än en gång varmt tack och lycka till med fortsättningen!"

Silvia Duran.

VANMAKT: ”Kort sagt, ett starkt kriminaldrama om människors utsatthet. Lourdes Daza-Gillman lyckas återigen fläta in aktuella samhällsproblem i skönlitteratur. Nu vill jag läsa mer av författaren.”

Birgitta S. 
VERKAN: "En fängslande och trovärdig skildring av livets mörka sidor. En rad oväntade händelser och förlopp i människors vardag och det våld som pågår i samhället gör historien spännande och svår att lägga ifrån sig."

Bo E.
VANMAKT: "Har nu äntligen börjat läsa Vanmakt. Har svårt att lägga den ifrån mig då jag grips av handlingen. Dessutom är jag uppväxt i Djursholm."

Carin Kalin Åkerström
"Stor eloge för den nya versionen av Vanmakt!
Jag är helt betagen, och fylld av beundran! Först av intrigerna, sedan av det otroliga research-arbete du måste ha gjort! Jag är helt så imponerad! Och lite avundsjuk! Jag påminns om Elisabeth George i ditt sätt att skriva!
Jag ser med spänning fram emot nästa del!"

Kim Loughran.
VANMAKT:
"Din bok är kraftig och skapar en törst på rättvisa."

Margarita Salamunović
VANMAKT: "I fredags eftermiddag fick jag din bok, började läsa den och jag kunde inte lämna den ifrån mig. Igår kväll (lördag) läste jag den färdigt.
Den spännande handlingen i romanen höll mig fången från början till slut. Be...skrivningen av karaktärerna, den psykologiska aspekten, växelverkan och sambanden mellan dem, återspeglingen av den verklighet vi lever i har berört mig och fyllt mig med känslor.
Jag gratulerar dig till ett sådant gediget arbete, av hög litterär kvalitet, informativ, lätt att läsa och till din kreativitet. Mycket bra!!"


Kulturnörden Stefan Dahlberg

VANMAKT: "Roligt när det kommer en NY författare med en bra, MYCKET BRA BOK. Stor glädje att läsa en så välskriven, djup, nyanserad, varierande & fängslande kriminalroman som Lourdes Daza-Gillmans "Vanmakt". Jag brukar inte vara så förtjust i kriminalromaner annars men "Vanmakt" läste jag med stort intresse & nyfikenhet rakt igenom."

Bengt G.

VANMAKT: "Hej Lourdes, jag har haft det stora nöjet att läsa din bok under min semester. Jag tyckte som Thomas att det var en mycket bra bok som jag rekommenderar till andra"

Deniz Aydeniz
VERKAN: Vilken gripande historia där man glömmer tiden medans man läser den ! Kan bara beskriva med en ända ord MÄSTERVERK utan tvekan *****